Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Αποστολικό Ανάγνωσμα: ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ



του Ιωάννη Καραβιδόπουλου
Ομότ.Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
στο amen.gr 

Το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα αποτελεί τον επίλογο της προς Γαλάτας επιστολής, τον οποίο για να δώσει έμφαση έγραψε ο ίδιος ο Παύλος με μεγάλα και προφανώς άκομψα γράμματα: «Προσέξτε με πόσο μεγάλα γράμματα σας γράφω τώρα με το ίδιο μου το χέρι».
Οι άνθρωποι συνήθως καυχώνται για κάτι που έχουν ή πέτυχαν. Για τον Απ.Παύλο το μόνο καύχημα αποτελεί ο Σταυρός του Χριστού, «σταυρός που πάνω του ο κόσμος πέθανε για μένα κι εγώ για τον κόσμο» (γι’αυτό άλλωστε και διαβάζεται η περικοπή αυτή της επιστολής την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού).
Εκεί που επικεντρώνει ο Απόστολος την προσοχή του και βέβαια και την προσοχή των αναγνωστών στο τέλος της επιστολής είναι η νέα δημιουργία του Θεού, η «καινή κτίσις». Ανεξαρτήτως του τι ήταν κανείς πριν γνωρίσει την πίστη στον Χριστό, περιτμημένος Ιουδαίος (πράγμα για το οποίο προφανώς εκαυχάτο), ή απερίτμητος εθνικός (υποτιμώμενος ίσως γι’αυτό από τους Ιουδαίους), τώρα εκείνο που έχει ουσιαστική σημασία είναι το παρόν και το βάσει αυτού αναμενόμενο μέλλον. 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο  AMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου