Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Γρηγόριος Παλαμάς, ο ευπατρίδης,ησυχαστής και ομολογητής Αρχιεπίσκοπος της Θεσσαλονίκης...


του Αρχιμανδρίτου Θωμά Ανδρέου


Μια Κυριακή μετά τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας με την αναστύλωση των ιερών εικόνων που εορτάσαμε την παρελθούσα Κυριακή, προβάλει η ασκητική φυσιογνωμία του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά   αύριο, β'  Κυριακή των Νηστειών θέλοντας με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία να τιμήσει έναν γνήσιο αγωνιστή και ομολογητή Ιεράρχη που προέταξε την ρομφαία της Θεολογίας ώστε να προασπιστεί το δόγμα της Πίστεως μας. Ο Άγιος Γρηγόριος, γεννήθηκε το 1296 στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα της βυζαντινής Αυτοκρατορίας λίγους αιώνες προτού η Πόλις αλωθεί. 

Γόνος αριστοκρατικής οικογενείας, μιας και ο πατέρας του, υπήρξε αξιωματούχος του Βυζαντινού Κράτους. Μεγάλωσε λοιπόν με τις καλύτερες προϋποθέσεις έχοντας όλα τα εχέγγυα ώστε να μορφωθεί συστηματικά.  Πέραν όμως της θύραθεν παιδείας , γνώρισε την πνευματική διαπαιδαγώγηση μέσα από το ίδιο του το σπίτι μιας και ο πατέρας του του δίδαξε με το δικό του παράδειγμα την νοερά προσευχή. Κοντά σε αγίους γονείς, αγιασμένα παιδιά θα υπάρξουν. Δάσκαλος του, υπήρξε ο λόγιος βυζαντινός Θεόδωρος Μετοχίτης, ένας πολυμαθείς και πανεπιστήμων για την εποχή του άνθρωπος, που διακρίθηκε για την φιλοσοφική του σκέψη. 

Η λιπαρά παιδεία του Γρηγορίου , έγινε αιτία να του ζητηθεί από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο τον Β' της δυναστείας των Παλαιολόγων, να τον καλέσει κοντά του, να του προσφέρει κοσμικά αξιώματα ώστε με τον τρόπο αυτόν να τον χρησιμοποιήσει σε κρατικές θέσεις για το καλό της Αυτοκρατορίας. Όμως, οι στόχοι του Γρηγορίου ήταν άλλοι. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ιστολόγιο ΙΕΡΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου