Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Προβληματίζει η στάση της Αντιόχειας που επέλεξε την απομόνωση




του Ανδρέα Λουδάρου

Ένα ήσσονος σημασίας διμερές ζήτημα το οποίο με καλή θέληση και διάλογο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σχετικά σύντομα και «αναίμακτα» , μετατράπηκε σε αιτία απομόνωσης του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Η στάση των εκπροσώπων του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη δεν επέτρεψε στους Ορθόδοξους Προκαθημένους να χαρούν το γεγονός πως στο τέλος επετεύχθη συμφωνία σε εξόχως σημαντικά ζητήματα, όπως αυτά γύρω από την Πανορθόδοξη Σύνοδο, αφήνοντας τους ουσιαστικά μια πικρή γεύση και μια σοβαρή ενόχληση.

Η Αντιόχεια «γύρισε την πλάτη» στο σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών με την στάση της, και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από κανέναν.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΝΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ


Η άρνηση των εκπροσώπων του Πατριάρχη κ. Ιωάννη ακόμη και να συμπροσευχηθούν με τους υπόλοιπους Ορθοδόξους Προκαθημένους και αρχιερείς κατά το Συλλείτουργο της Κυριακής της Ορθοδοξίας ήταν η τελευταία κίνηση από πλευράς τους, που εξόργισε όσους είχαν ήδη ενοχληθεί από την στάση τους την προηγούμενη νύχτα.

Την στιγμή που στον πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι το σύνολο των Προκαθημένων συλλειτουργούσε σε μια προσπάθεια να σταλεί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ενότητας, η αποστολή του Πατριαρχείου Αντιοχείας ήταν στο ξενοδοχείο όπου κατέλυε. Σε όσους ζήτησαν εξηγήσεις γι αυτή τη στάση τους, απάντησαν πως αυτές ήταν οι εντολές τους.

«Εάν ο Πατριάρχης Αντιοχείας είχε τέτοιο σκοπό, έπρεπε να βρει τρόπο να παραστεί στη Σύναξη και να μην στείλει αντιπροσώπους» σχολίασαν στο dogma.gr αντιπρόσωποι από δυο Εκκλησίες που επεσήμαναν πως η στάση του Πατριαρχείου Αντιοχείας απέναντι στο σύνολο των Ορθοδόξων Πατριαρχών ήταν προσβλητική.

Μέλος αντιπροσωπείας από Πρεσβυγενές Πατριαρχείο χαρακτήρισε την στάση της Εκκλησίας της Αντιόχειας αποτέλεσμα «διπλωματικής άγνοιας» επισημαίνοντας οι ενέργειες των τριών κληρικών που εκπροσώπησαν τον κ. Ιωάννη ήταν τουλάχιστον άστοχες.


Διαβάστε τη συνέχεια στο ΔΟΓΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου