Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Δριμύ κατηγορώ κατά του Πατριαρχείου Μόσχας από τον Γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιο



Συνέντευξη στον Αριστείδη Βικέτο


«Δυστυχώς ναι. Στηριζόμενον (σ.σ: το Πατριαρχείο Μόσχας) από το κράτος, έχει ηγεμονιστικάς τάσεις συχνά συνεπικουρούμενον και από τους δορυφόρους του (Τσεχίαν, Πολωνίαν κλπ)», δηλώνει απερίφραστα ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γέρων Χαλκηδόνος, Αθανάσιος, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσον το Πατριαρχείο Μόσχας προβάλλει προβλήματα για να μην συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας.
 
Ο κ. Αθανάσιος, ο οποίος πήρε πρόσφατα μέρος σε συνέδριο στην Κύπρο, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι «πρέπει οι Σλαύοι να γνωρίζουν, ότι δεν υπάρχει τρίτη Ρώμη, αλλά Παλαιά και Νέα».
 
Ο Γέρων Χαλκηδόνος καταγγέλλει ότι «Οδηγούν τα διορθόδοξα (σ.σ: ζητήματα) δι' ωρισμένων "εμπρηστών" εις αδιέξοδα και επί έτη ολόκληρα, σαμποτάρουν την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον, όπως και οι Ρουμάνοι τελευταίως». Συναφώς υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη η ενότητα της ελληνόφωνης Ορθοδοξίας.
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Αθανάσιος δηλώνει ότι «το παρόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου φαίνεται ευοίωνο με τους τρεις μεγάλους Πατριάρχας και το διαφορετικόν έργον και την προσωπικότητά των: Αθηναγόραν, Δημήτριον, Βαρθολομαίον». Ωστόσο, σημειώνει ότι «το ποίμνιο συρρικνώνεται» και ότι «υπάρχουν και προβλήματα, τα οποία δεν ελύθησαν, όπως το καθεστώς (status) του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η θέσις του Πατριάρχου, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης κ.ά. Για την στάση της Ελλάδος έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Πολίτικης Ρωμηοσύνης ο κ. Αθανάσιος υποστηρίζει: «Η στάσις της Ελλάδας ποικίλλει κατά καιρούς και τας κυβερνήσεις. Γενικώς όμως ημπορεί κανείς να πει ότι είναι μάλλον θετική».


Διαβάστε τη συνέχεια στο AMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου