Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Μόρφου Νεόφυτος: «Προφητικός ο εγκαινιασμός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Μάμα» (VIDEO)




του Άρη Βικέτου

«Ο εγκαινιασμός, στη Θεσσαλονίκη, της έκθεσης με θέμα "Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο: Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει", από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία» σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, από τον καθεδρικό ναό του Αγίου στην κατεχόμενη Μόρφου.
Ο κ. Νεόφυτος υπογραμμίζει: «Ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, καταδέχεται να εγκαινιάσει σε μια ταπεινή Μητρόπολη, που βρίσκεται στην προσφυγιά, αυτή την έκθεση». Τα εγκαίνια της έκθεσης από τον πρώτο της Ορθοδοξίας δεν έχουν απλώς κάποιον συμβολισμό, σημειώνει ο κ. Νεόφυτος και διευκρινίζει: «Νομίζω είναι κάτι το προφητικό αυτό και το ερμηνεύω ως εξής: ο πρώτος ακρίτας της Ορθοδοξίας, που φυλάττει τα όρια της πίστεώς μας, το ήθος και τον πόνο της Ρωμιοσύνης, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ιδιαίτερα ο σημερινός. Τα όρια της πίστεως, του ήθους, της παιδείας μας σήμερα δοκιμάζονται στην Κωνσταντινούπολη, τη Μόρφου και σε κάθε τόπο όπου ο χριστιανισμός και η ποιότητα δοκιμάζονται από τη βαρβαρότητα».
Την έκθεση οργνανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και τον δήμο Μόρφου. Με την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2014 θα «συνυπάρξουν» στη Θεσσαλονίκη ο μυροβλύτης πολιούχος της Μόρφου Άγιος Μάμας και ο μυροβλύτης και πολιούχος της νύμφης του Θερμαϊκού, Άγιος Δημήτριος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο AMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου