Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Οικουμενικός Πατριάρχης: Πολέμησαν εμφανώς και αφανώς το Πατριαρχείο αλλά άντεξε




του Νίκου Μαγγίνα

Εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μοιράστηκε μαζί με τους εθελοντές των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Ι.Μ.Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, το βράδυ της Κυριακής, κάποιες από τις αγωνίες της πατριαρχικής διακονίας αλλά και στιγμές τις προσωπικής του διαδρομής από την ταπεινή Ίμβρο μέχρι τον πρώτο της Ορθοδοξίας Θρόνο. Συνάμα ο Πατριάρχης του Γένους μίλησε για τους αγώνες επιβίωσης του Πατριαρχείου, σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και επιτέλεσης της οικουμενικής αποστολής και μαρτυρίας του.
Στην εκδήλωση παρέστη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου και πλήθος κόσμου που με θέρμη εξέφραζε την αγάπη και τον σεβασμό του στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Μεταξύ άλλων προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Οικουμενικού Πατριάρχη κάνοντας τον κ.Βαρθολομαίο, στην ομιλία του, να αφήσει στην άκρη το γραπτό κείμενο, να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και να μιλήσει συγκινημένος σε πιο προσωπικό τόνο, για τα παιδικά του χρόνια και για τη διαδρομή του μέχρι τον Πατριαρχικό Θρόνο καθώς επίσης και για τις δοκιμασίες, τους αγώνες και τις αγωνίες,  τους «αλάλητους στεναγμούς της μητρός εκκλησίας» .
«Και διερωτήθην, πώς πέρασαν τα παιδικά μου χρόνια, πώς διάβαζα στην Ίμβρο τα μαθήματα με τη λάμπα την πετρελαίου, δεν είχαμε ηλεκτρικό, πώς με έστειλε ο γέροντας μου στη Χάλκη, την οποία αγάπησα περιπαθώς… και πώς ήρθε η μεγάλη στιγμή της ζωής μου να γίνω Πατριάρχης και να σηκώσω αυτό το βαρύ σταυρό της ευθύνης του πρώτου της Ορθοδοξίας. Ο πολύς ο κόσμος βλέπει τις δόξες, τις τιμές, τα χειροκροτήματα, αλλά ένας Πατριάρχης κλεισμένος στο Φανάρι, έχοντας στους ώμους την ευθύνη του ποιμνίου του την ευθύνη της ενότητος της Ορθοδοξίας, την ευθύνη διεξαγωγής των θεολογικών διαλόγων με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες, έχοντας τη φροντίδα των διαθρησκειακών διαλόγων, έχοντας να αντιμετωπίσει τα γνωστά και τα μη γνωστά τοπικά προβλήματα της έδρας του Πατριαρχείου, μόνον αυτός γνωρίζει και ζει και αισθάνεται, ότι πίσω από τις τιμές και τα χειροκροτήματα υπάρχουν και οι αλάλητοι στεναγμοί της μητρός εκκλησίας, τους οποίους αισθάνεται και εκφράζει ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι οι αλάλητοι στεναγμοί της μητρός εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, τους οποίους ζει αιώνες τώρα, αλλά με τη Χάρη του Θεού υπερβαίνει τους χαλασμούς, τις θύελλες, τις καταιγίδες και ιδού ζει».

Διαβάστε τη συνέχεια στο AMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου