Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος: Για την Αγιότητα..


Του Μητροπολίτου 
Χονγκ Κόνγκ Νεκταρίου


Οι τρείς άγιοι που εορτάζουν σήμερα (24 Σεπτεμβρίου) μας φανερώνουν την βαθύτερη σημασία της αγιότητας και ακόμη ότι ο Θεός αποζητεί ταπεινές, ειλικρινείς και αληθινές καρδιές για να κατοικήσει.


Η Θέκλα γνώρισε σε ηλικία δεκαοκτώ ετών τον Απόστολο Παύλο. Σαγηνεύτηκε από το κήρυγμά του και εγκατέλειψε τα πάντα για να ζήσει ζωή αφιερωμένη στο Χριστό. Πολλές φορές στη ζωή της συνελήφθη και υπεβλήθη σε μαρτύρια για να αρνηθεί την πίστη της. Ο φθόνος των μάγων της Σελεύκειας, οι οποίοι πίστευαν ότι τα πνευματικά χαρίσματά της ήταν μαγικές υπερφυσικές δυνάμεις και οφείλονταν στην σωματική της παρθενία, την έκαμαν φυγάδα σε ηλικία 90 ετών. Ο Θεός παραχώρησε και τελικά βρήκε καταφύγιο σε ένα βράχο, ο οποίος έγινε και ο τάφος της. Ο Κύριος την εδόξασε με την αγιότητα.

Ο Σιλουανός εμόνασε για δεκαετίες στο Άγιον Όρος. Πάλεψε σκληρά με τον εαυτό του και με τα πάθη του. Γνώρισε το μαρτύριο της συνειδήσεως. Ο Κύριος δέχθηκε τον αγώνα του και τον εδόξασε με την αγιότητα.

Ο Αχμέτ ήταν Τούρκος και εργαζόταν ως δεύτερος λογιστής στην υπηρεσία πληρωμών του Σουλτάνου. Ἠταν σκεπτικιστής, γλεντζές και είχε ως ερωμένη του μία Ρωσσίδα σκλάβα. Κάποια μέρα παρατήρησε ότι όταν η ερωμένη του επέστρεφε από την εκκλησία, το στόμα της μοσχομύριζε. Η ευωδία ήταν από το αντίδωρο. Δεν θέλησε να το πιστέψει και έχοντας περιπαικτική διάθεση ντύθηκε με ρωμαίϊκα ρούχα και μια Κυριακή πήγε στον πατριαρχικό ναό και παρίστανε τον χριστιανό. Εκεί είδε κάτι που τον συγκλόνισε. Όταν ο Πατριάρχης ευλόγησε τον λαό, ακτίνες φωτός βγήκαν από τα δάκτυλά του και κάθησαν στα κεφάλια των πιστών. Εκτός όμως από το κεφάλι του Αχμέτ. Έφυγε. Βαπτίστηκε κρυφά και ζούσε σαν κρυπτοχριστιανός. Ώσπου μία μέρα σέ ένα δείπνο με άλλους μουσουλμάνους αξιωματούχους, ο Αχμέτ υπερασπίσθηκε την πίστη των χριστιανών. Αποκεφαλίστηκε. Ο Κύριος δέχθηκε την ομολογία του και τον εδόξασε με την αγιότητα.

Και οι τρείς δοξάσθηκαν από τον Θεό. Αυτό είναι η αγιότητα. Δεν μπορείς να την μετρήσεις με ηθικά κριτήρια γιατί η αγιότητα είναι μετοχή στην δόξα του Τριαδικού Θεού. Εμείς ας λέμε ό,τι θέλουμε. Σημασία έχει τι λέει ο Θεός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου