Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Γιωργ. Καλαντζής: Δεν είναι δυνατόν να είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος και να είσαι ρατσιστής, ξενόφοβος ή μέλος της Χρυσής Αυγής

To Εκκλησιαστικό Εκπαιδευτικό σύστημα, η Χρυσή Αυγή και η Ορθοδοξία, η σημασία του μαθήματος των θρησκευτικών ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευάτων Γιώργος Καλαντζη, στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας.
Τι είπε…
Για το Εκκλησιαστικό Εκπαιδευτικό Σύστημα
Εμείς δεν συζητάμε αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει εκκλησιαστική εκπαίδευση. Αυτό είναι δεδομένο και εκτός συζήτησης. Εμείς συζητάμε πώς το Εκκλησιαστικό Εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι ένα σύστημα αντάξιο της Εκκλησίας μας και του Έθνους μας.
Μια ιστορία επιτυχίας: Το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Νεαπόλεως
Με την ευλογία και την αμέριστη στήριξη του Μητροπολίτη Νεαπόλεως κ.κ.Βαρνάβα και της Πολιτείας, χάρη σε ένα εμπνευσμένο προσωπικό, σε μια εμπνευσμένη Διευθύντρια, το σχολείο προχώρησε σε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στην κοινωνία με πολλές πρωτοβουλίες και καινοτομίες όπως η εισαγωγή κοριτσιών. Στο σχολείο δεν έγινε καμία κατάληψη, δεν έχει χαθεί καμία διδακτική ώρα. Δεν βλέπεις δεκάδες συνθήματα που βρίζουν τους πάντες και τα πάντα γραμμένα στους τοίχους. Όλο λοιπόν αυτό το περιβάλλον ασφάλειας, μάθησης, ομαλής εκπαιδευτικής διαδικασίας και ευκαιριών, οδήγησε στον πενταπλασιασμό των εγγραφών. Όταν έχεις  τόσα παιδιά και τέτοιες επιτυχίες, ποιος μπορεί να μιλήσει για κλείσιμο;
Για την σχέση Χρυσής Αυγής και Ορθοδοξίας
Θα επαναλάβω ακριβώς αυτό που έχει πει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ.Παύλος, σε έναν από τους πολύ εμπνευσμένους λόγους του: Δεν είναι δυνατόν να είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος και την ίδια στιγμή να είσαι ρατσιστής, ξενόφοβος ή μέλος της Χρυσής Αυγής.
Για τη σπουδαιότητα του Μαθήματος των Θρησκευτικών στην καταπολέμηση του ρατσισμού
Αν κάποιος καταλάβει τι διδάσκεται στο μάθημα των Θρησκευτικών πώς είναι δυνατόν μετά να βγει στο διάλειμμα και να πει πάμε να δείρουμε αυτόν γιατί είναι πιο σκουρόχρωμος από εμάς ή τον άλλον γιατί δεν είναι Χριστιανός.
Για την διδασκαλία του Ισλάμ στα δημόσια σχολεία της Θράκης σε μειονοτικούς μουσουλμάνους μαθητές
Δεν είναι μόνο κίνηση προοδευτική με την έννοια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι και στοιχειώδη κίνηση αυτοπροστασίας του κοινωνικού συνόλου από ακραίες αντιλήψεις και θέσεις. Το Κράτος δεν πρέπει να αφήνει κενά. Ειδικά τέτοιου είδος κενά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου