Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Θερμό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πάπα Ρώμης




Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Περγάμου στην Θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης

Ρώμη, του Νίκου Παπαχρήστου - Φωτογραφίες από το Vatican Radio 

Την ευχή ότι ο διάλογος μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε πνεύμα απλότητας, αλληλοκατανόησης και αλήθειας εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην επιστολή του προς τον Πάπα Φραγκίσκο με αφορμή την εορτή των Πέτρου και Παύλο, θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης. ToΠατριαρχικό μήνυμα προς τον Προκαθήμενο της αδελφής Εκκλησίας της πρεσβυτέρας Ρώμης μετέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, ο σεβαστός Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, συμπρόεδρος εκ μέρους των Ορθοδόξων στη Διεθνή Επιτροπή για τον Διάλογο ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στο μήνυμά του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρεται με επαινετικά λόγια στο πνεύμα της απλότητας και της φιλανθρωπίας που διακρίνει τον Πάπα Φραγκίσκο υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «το πνεύμα τούτο της απλότητος ασφαλώς οφείλει να διέπη και τας σχέσεις των Εκκλησιών και των Χριστιανών, οι οποίοι, κρίμασιν οις οίδε Κυριος, ευρίσκονται σήμερον διηρημένοι εις διαφόρους Χριστιανικάς Εκκλησίας και Ομολογίας».
Εκφράζει μάλιστα την ελπίδα «ότι οι εν εκκρεμότητι διάλογοι μεταξύ των Εκκλησιών, και μάλιστα ο ημέτερος, ο μεταξύ των δύο μεγάλων Εκκλησιών Ρωμαιοκαθολικής και Ορθοδόξου διάλογος της αγάπης, της θεολογίας και της αληθείας, θα συνεχισθούν καρποφόρως εν πνεύματι απλότητος και φιλαδελφίας, αλληλοκατανοήσεως και αληθείας, και θα φέρουν τούς επιθυμητούς καρπούς της προσεγγίσεως προς την μοναδικήν εν Χριστώ αλήθειαν, η οποία και εν τέλει είναι η μόνη η οποία δύναται να ενώση και θα ενώση τούς χριστιανούς».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισημαίνει ότι η ορθόδοξη Εκκλησία δεν παραγνωρίζει «τας υπαρχούσας δυσκολίας δια την ποθητήν ενότητα πάντων των χριστιανών. Όμως δεν παύομεν να εργαζώμεθα όσην ημίν δύναμις και να ελπίζωμεν εις το Πανάγιον Πνεύμα».
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στους φετινούς εορτασμούς της θρονικής εορτής της Εκκλησίας της Ρώμης εκπροσωπείται – εκτός από τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας – και από τον Επίσκοπο Σινώπης Αθηναγόρα και τον Αρχιμανδρίτη Πρόδρομο Ξενάκη, υπογραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης.

Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε φωτογραφίες στο AMEN.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου