Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Άνευ Σχολίων: Δύο σκηνές από την σημερινή εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων


Σκηνή Πρώτη: Ρώμη 29/6/2013
Ομιλεί ο Πάπας Φραγκίσκος μπορστά σε χιλιάδες πιστούς:

«Να στείλουμε τις εγκάρδιες ευχές μας και να προσευχηθούμε στην Θεοτόκο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο». Με τα λόγια αυτά ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τον χαιρετισμό του από το μπαλκόνι του Αποστολικού Ανακτόρου μετά την θεία λειτουργία για την θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης, κάλεσε τους συγκεντρωμένους χιλιάδες πιστούς να πουν μαζί του την προσευχή Ave Maria για την στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αμέσως οι χιλιάδες πιστοί ξέσπασαν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα και μαζί με τον Πάπα έψαλλαν το Ave Maria. 
Ο Πάπας Φραγκίσκος νωρίτερα είχε αναφερθεί στον Απόστολο Πέτρο και επισήμανε ότι δεν θα μπορούσε η Εκκλησία σήμερα να μην τιμά και τον αδελφό του Απόστολο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο, ο οποίος έφερε τον Πέτρο κοντά στον Ιησού για να μοιραστούν από κοινού την εμπειρία της Θείας Αγάπης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «ωραία παράδοση», της παρουσίας Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ρώμη για την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ενθουσιασμένος ζήτησε από τους συγκεντρωμένους πιστούς να στείλουν έναν εγκάρδιο χαιρετισμό στον Οικουμενικό Πατριάρχη και να προσευχηθούν στην Παναγία για εκείνον.
(Πηγή: amen.gr)


Σκηνή Δεύτερη: Αθήνα 29/6/2013
Ομιλεί, κατ΄ εντολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Συνοδικός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, στον Ι. Ναό του Απ. Παύλου οδού Ψαρρών, παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος και προεξήρχε του Πανηγυρικού Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου.


" Ὁ Παῦλος εἶχε τήν χαρά ὅτι κήρυξε καί στούς μακράν τό σωστό Εὐαγγέλιο, χωρίς νά τό νοθεύσει καί νά τό παραλλάξει ἤ καί νά τό ἀποκρύψει. Αὐτός, ἀγαπητοί μου, εἶναι ὁ Ὀρθόδοξος Οἰκουμενισμός....
Αὐτόν τόν Οἰκουμενισμό δέχεται ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας καί γιά ἕναν τέτοιο Οἰκουμενισμό προσευχόμαστε στήν θεία μας λατρεία λέγοντες «Ὑπέρ τῆς τῶν πάντων ἑνώσεως»! Τά ἄλλου εἴδους οἰκουμενιστικά κινήματα, τό νά προσεγγίζουμε δηλαδή τούς αἱρετικούς Παπικούς καί τούς ἄλλους ὀπαδούς τῶν ἔξω ἀπό τήν Ὀρθόδοξη πίστη μας θρησκευμάτων, χωρίς νά τούς λέγουμε καθαρά ὅτι εἶναι αἱρετικοί καί πλανεμένοι, ἀλλά ἀντίθετα καί νά τούς ἀγκαλιάζουμε μέ περισσή ἀγάπη καί νά συμπροσευχόμαστε μαζί τους καί μάλιστα νά τούς λέγουμε καί «ἁγιωτάτους», αὐτά τά κινήματα, λέγω, δέν δημιουργοῦν ἑνότητα, ἀλλά φέρουν διχασμό καί ταραχή στόν Οἶκο μας. "
(Πηγή: romfea.gr)

Ελευθέριος Χρυσοχόος (δικός μας ο τονισμός με έντονα γράμματα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου