Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Το προσκύνημα του Πατριάρχη με τους κρητικούς



Πηγή: Cretalive

Ιστορικές μέρες θα ζήσουν στις αρχες Ιουνίου οι Καππαδόκες της Κρήτης και δη οι Άξενοι που θα έχουν την τύχη να συνταξιδέψουν με τον Πατριάρχη στα χώματα των προγόνων τους. Εκεί στην Αξό της Καππαδοκίας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο Ναό της Αγίας Μακρίνας ο Οικουμενικός Πατριάρχης και μαζί του θα είναι εκδρομείς από όλη την Κρήτη!
Με αφορμή το γεγονός αυτό, θα συναντηθούν στην Αξό της Καππαδοκίας, απόγονοι των Αξενών που ζούνε στη Κρήτη, μαζί με τους συγχωριανούς τους  που οι πρόγονοι τους  έχουν εγκατασταθεί στην Αξό Γιαννιτσών, αλλά και στα υπόλοιπα μέρη της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου.


«Με αίτημα των   Συλλόγων  Μικρασιατών   Κρήτης,   Πολιτιστικού Φιλισίων ,
Πολιτιστικού  Καλού χωρίου Μονοφατσίου,  Φίλων περιβάλλοντος Φαραγγιανών, Αδελφότητος Αξενών Θεσσαλονίκης,  Πολιτιστικού  Αξού Γιαννιτσών ο   Παναγιώτατος Οικουμενικός  Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο φετινό του προσκύνημα στην Καππαδοκία, θα λειτουργήσει στο Ναό της Αγίας Μακρίνας  στην Αξό της Καππαδοκίας» τόνισε ο πρόεδρος Πρόεδρος Συλλόγου Καππαδοκών –Μικρασιατών Κρήτης Γιώργος Μαρταβαντζής.
«Είναι μεγάλη τιμή, συνεχίζει,  και χαρά όλων  μας των καταγόμενων από την Αξό της Καππαδοκίας που με αφορμή το σημαντικό αυτό γεγονός, θα επισκεφτούμε και εφέτος το χωριό των προγόνων μας.
Όπως αναφέρει: «Η Αξός  ένα από τα σημαντικά κεφαλοχώρια της Νότιας Καππαδοκίας,  αποτελούσε μαζί με το Μιστί, τα Φλογητά, τη Μαλακοπή και  τη Δήλα, το φάρο του Ελληνισμού στη περιοχή  αυτή, μέχρι το 1924 που αναγκάστηκαν οι κάτοικοι τους να εγκαταλείψουν την περιοχή και να έρθουν ως ανταλλάξιμοι με τους Μουσουλμάνους της Ελλάδας.
Καθήκον όλων εμάς των απογόνων τους είναι να διατηρήσουμε  ζωντανή τη μνήμη και την επαφή με τα χωριά των προγόνων μας και να ενισχύσομε τη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου να δώσει ζωή σε ο, τι υπάρχει στη Καππαδοκία και θυμίζει τον Ελληνικό Πολιτισμό που μεγαλούργησε χιλιετηρίδες πρίν  στη περιοχή αυτή»
  Έτσι οι Σύλλογοι μας, συμμετέχουν ενεργά με τα μέλη και τους φίλους τους στη φετινή επίσκεψη, που θα γίνει το τετραήμερο από 7 Ιουνίου με συνεργασία με το τουριστικό γραφείο Vai travel και καλούμε όλους τους Καππαδόκες, αλλά και τους φίλους της Καππαδοκίας να πλαισιώσουν τη φετινή μας εκδρομή που μας δίνει την αφορμή να επισκεφτούμε τις σημαντικότερες πόλεις και τα χωριά της Καππαδοκίας, τα μοναστήρια της, τις εκκλησιές αλλά και όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής καθώς και το ανεπανάληπτο σε ομορφιά τοπίο της, που την καθιστά την πιο επισκέψιμη περιοχή της σημερινής Τουρκίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη έχομε ανακοινώσει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου