Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Δικαίωμα και δώρημα


του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, για το AMEN.GR

Ο Χριστός  στο αυριανό ευαγγέλιο  δεν προλέγει  απλά τι θα πάθει τις επόμενες  ημέρες,  αλλά τελικά και γιατί θα πάθει. Η πρωτιά, κατά τον Χριστό,  ανήκει στους τελευταίους,  σ’ όσους έχουν διάθεση υπηρεσίας.  Οι πρώτοι έχουν την θέση, οι τελευταίοι την χάρη της δικαίωσης και της ευλογίας.
  Ήξερε  ο Κύριος ότι πλησιάζει το τέλος, όχι βέβαια το οριστικό.  Έπρεπε εγκαίρως  να οριοθετήσει τις προτεραιότητες και το θέλημα των Αποστόλων Του, την επομένη στιγμή που δεν θα ήταν μαζί τους.  Κάθε διαδοχή έχει τις αιτίες της, τις διαφωνίες της, τις απώλειές της. Κάποιος θα ήθελε να ήταν ο διάδοχός Του  στην ιερή  συνοδεία,  βαρύ το τίμημα  όμως,  πικρό το ποτήρι μέχρι Σταυρού και θανάτου. Δεν ήταν εύκολο, γι’  αυτό και δεν μπορούσε να αναλάβει κάποιος.  Αντί τότε  για παράδοση  «εξουσίας», είχαμε αγανάκτηση από τους  μαθητές.
  Στα πρωτεία  όλοι είμαστε διαθέσιμοι, στην διακονία σκεπτικοί.  Στα εύγε, παρόντες,  στις  παρατηρήσεις, απόντες. Οι επιτυχίες  δικές μας, οι αποτυχίες  των άλλων. Δεν  βλέπουμε ρεαλιστικά,  αλλά συμφεροντολογικά. Η επιθυμία  για εξέλιξη και πρόοδο ευλογημένη είναι, αρκεί να ξέρουμε τις δυνατότητές μας και να αξιοποιούμε  τις δυνάμεις μας. Πολύ περισσότερο  όταν πρόκειται  για τις σχέσεις μας  με τον Θεό.
Διαβάστε τη συνέχεια στο "amen.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου