Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Λαμπρός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Αθήνα


των Αντώνη Τριανταφύλλου και Νίκου Παπαχρήστου


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842 όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων.
Έτσι σε ανάμνηση του γεγονότος κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η τελετή σε όλους τους ορθόδοξους ναούς. Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) τελούν «πανήχιον υμνολογίαν» στο τέλος της οποίας ακολουθεί λαμπρή λιτανεία στη εκκλησία.
Στην Αθήνα επίκεντρο των φετινών εορτασμών ήταν ο ιερός ναός του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, όπου τελέστηκε συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.
Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος και ενδημούντες στην Αθήνα Κληρικοί άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ παρέστη ο προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ανέγνωσε, κατά το έθιμο, το Σύμβολο της Πίστεως. Την κυβέρνηση εκπροπώσαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και πρέσβεις.
Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων το έτος 842.

Διαβάστε τη συνέχεια στο "amen.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου