Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών για τα Βυζαντινά μνημεία στην Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ότι «το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που αφορούν την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και τη γενικότερη μεταστροφή της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της», και τονίζει ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και ο υπόλοιπος χριστιανικός κόσμος ευελπιστούν ότι θα επικρατήσουν τελικά στην Τουρκία οι φωνές της λογικής -μεταξύ αυτών και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου- υπέρ του σεβασμού των μνημείων-συμβόλων της Χριστιανοσύνης, που αποτελούν ταυτόχρονα αναπόσπαστο και περίοπτο τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας Βιθυνίας σε τζαμί και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί επικείμενης ανάλογης αλλαγής της χρήσης του Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος (λειτουργεί σήμερα ως μουσείο), αναμφίβολα ανησυχούν και προβληματίζουν, το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο, όπως αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος, έχει θέσει το ζήτημα στην τουρκική πλευρά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η σχετική συζήτηση στην Τουρκία και εξετάζει κάθε δυνατότητα να το αναδείξει και στους διεθνείς Οργανισμούς. Ειδικότερα, για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως από μουσείο σε τέμενος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι τη σχετική συζήτηση πυροδότησε, προσφάτως, πρόταση που υπεβλήθη στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

«Από πλευράς μας θεωρούμε αυτονόητο υποχρέωση κάθε χώρας -πολύ δε περισσότερο μιας χώρας σαν την Τουρκία, που έχει κληρονομήσει και κοσμείται από πληθώρα σημαντικών μνημείων πολλών διαφορετικών πολιτισμών- να τα προστατεύει και να τα αναδεικνύει, διατηρώντας αναλλοίωτη την ιστορική τους φυσιογνωμία», υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει ότι «η υποχρέωση αυτή καθίσταται πλέον επιτακτική όταν πρόκειται για μνημεία της εμβέλειας της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, παγκοσμίως γνωστής, όχι μόνο για την απαράμιλλη ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική σημασία της, αλλά και ως μακραίωνο σύμβολο της ορθόδοξης οικουμενικής παράδοσης και του βυζαντινού πνεύματος».

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει επίσης ότι «τυχόν χρήση της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως κατά τρόπο που δεν αρμόζει στον ιστορικό και θρησκευτικό της χαρακτήρα είναι αυτονόητο ότι θα προκαλέσει την ενδεδειγμένη αντίδραση της Ελλάδας, τόσο διμερώς, όσο και διεθνώς».

Η προϊούσα στροφή προς τα πίσω της τουρκικής πολιτικής έναντι των χριστιανικών ναών που βρίσκονται στο έδαφος της, όχι μόνο δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες περί σεβασμού και προστασίας μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτικής σημασίας, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις κατά καιρούς διακηρύξεις τής Τουρκίας περί σεβασμού των θρησκειών και με το πνεύμα της πρωτοβουλίας για τη «Συμμαχία των Πολιτισμών», στην οποία η ίδια πρωτοστατεί, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών και διαβεβαιώνει ότι οι διπλωματικές και προξενικές μας αρχές στην Τουρκία παρακολουθούν στενά την υπόθεση και ενημερώνουν το υπουργείο αδιαλείπτως και ομοίως παρακολουθείται και το θέμα της ενδεχόμενης νέας ανακαίνισης του ναού.

Πηγή: ape-mpe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου