Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Τρίπτυχο διδαχής και σωτηρίας

του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, για το ΑΜΕΝ.GR



Στην πόρτα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής  βρισκόμαστε και σπεύδει η Εκκλησία μας,  χρησιμοποιώντας  τις συμβουλές  του Δομήτορά Της Χριστού,  να ρυθμίσει και να οριοθετήσει τις δράσεις μας, προκειμένου  να φτάσουμε  αισίως και στην Μεγάλη Εβδομάδα. Μπορεί η επόμενη περίοδος  να είναι γεμάτη με λατρευτικές  ευκαιρίες (Προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες, κατανυκτικοί εσπερινοί,  Μεγ. Απόδειπνα, Χαιρετισμοί Παναγίας κ.ά.),  έρχεται  όμως  και oπειρασμός  να μην αφήσει να χαρούμε  πνευματικά και πολύ εύκολα να χάσουμε την ευκαιρία, ώστε καλύτεροι και καθαρότεροι  να υποδεχθούμε τα σωτήρια Πάθη του Κυρίου και την ένδοξη Ανάστασή Του. Είναι άσχημο να απωλεσθεί σε μια στιγμή,  μ’ έναν λόγο,  με μια πράξη, ό,τι είχαμε  καταφέρει τον προηγούμενο καιρό.
  Αλλά πώς θα περάσουν οι επόμενες σαράντα ημέρες;  Αν θέλουμε να είναι καρποφόρες  και για το πνευματικό μας καλό, θα πρέπει να τηρήσουμε  ένα τρίπτυχο που το Ευαγγέλιο  αύριο θα υπενθυμίσει  στην συνείδησή μας.
  Θα πρέπει δηλαδή να ξεκινήσουμε  ζητώντας την συγχώρεση  από τον Κύριο,  με μια προϋπόθεση,  ότι εμείς την έχουμε ήδη προσφέρει  στους άλλους. Είναι θράσος να Του ζητάμε,  χωρίς να έχουμε  δώσει, όχι σ’ Εκείνον,  αλλά στα παιδιά Του.  Όταν απαιτούμε το προνόμιο να συγχωρούνται  οι δικές μας αμαρτίες,  χωρίς να έχουμε  χαρίσει την συγνώμη μας  σ’ εκείνους που θελημένα ή αθέλητα μας  έβλαψαν  ή μας πίκραναν, τότε δεν είμαστε χριστιανοί αλλά καιροσκόποι.  Δεν είναι θέμα  επιλογής μας, είναι όρος απαράβατος  για να μας προσφέρει  και ο Θεός την άφεση.
Διαβάστε τη συνέχεια στο "amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου