Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Συνέδριο "Η Θρησκεία και ο πολιτισμός"

Διαβάστε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Συνέδριο "Η Θρησκεία και ο πολιτισμός", που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο "Άγιος Απόστολος Ανδρέας" της Τιφλίδας, με αφορμή την επέτειο 35 ετών από την εκλογή του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β.


Μακαριώτατε και προσφιλέστατε αδελφέ Αρχιεπίσκοπε Μετσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικέ Πατριάρχα πάσης Γεωργίας κύριε Ηλία,
Ελλογιμώτατε κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας Επιστημών της Γεωργίας κύριε Tamaz Gamkrelidze και Ελλογιμώτατα μέλη αυτής,
Εξοχώτατε Υπουργέ της Παιδείας της Γεωργίας κύριε Giorgi Margvelashvili,
Ελλογιμώτατε Πρύτανι του Πανεπιστημίου  τούτου του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου κύριε Sergo Vardosanidze,  και αγαπητοί κύριοι Καθηγηταί,
Ιερώτατοι και Θεοφιλέστατοι αδελφοί Αρχιερείς,
Εντιμότατοι Άρχοντες του ευλογημένου τούτου τόπου,
Αγαπητοί φοιτηταί και φοιτήτριαι,
Εκλεκτοί και αγαπητοί αδελφοί, πατέρες και τέκνα εν Κυρίω,
"Μεγας ει, Κυριε, και θαυμαστά τα έργα Σου, και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων Σου" (Ευχή Μεγάλου Αγιασμού).
Αληθώς, "δοξάσωμεν απεριέργως τον Θεόν, την μίαν Πατρός και Υιού και Αγίου Πνεύματος δόξαν τε και λαμπρότητα. Λειτουργώμεν τω Θεώ την αίνεσιν, ορώντες τον εξ ορατών και αοράτων συνεκτηκότα κόσμον, τον μέγαν και θαυμαστόν της μεγαλειότητος αυτού κήρυκα", θα ελέγομεν μετά του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, συμμετέχοντες και ομιλούντες εις το επιστημονικόν τούτο συνέδριον περί θρησκείας και πολιτισμού, μη όντες ασφαλώς επιστήμων, αλλά θεώμενοι τα έργα των χειρών της Σοφίας του Θεού, η Οποία και εν τούτω "ωκοδόμησεν εαυτή οίκον" (Παροιμ. θ  1), ίνα τα "πάντα Θεόν υμνή και δοξάζη φωναίς αλαλήτοις· επί πάσι γαρ δοξάζεται και ευχαριστείται δι  ἡμῶν ο Θεός·....φιλεί γαρ εν τούτοις φιλιστορείν η ψυχή και πολλοίς θαύμασιν ανυμνείν τον Θεόν· δια των ορωμένων και τεταγμένων, δια των ανθρωπίνης τέχνης, θεϊκής όμως εμπνεύσεως, δημιουργημάτων, τον αρχηγόν τούτων συλλογιζώμεθα".
Είναι μεγάλη, λοιπόν, η χαρά ημών, διότι ευρισκόμεθα σήμερον εν τω μέσω υμών εις τον "οίκον τούτον" της Προνοίας του Θεού και επιστήμης κατ  ἄνθρωπον, το Πανεπιστήμιον του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ο οποίος τυγχάνει ιδρυτής και προστάτης και πολιούχος και της καθ  ἡμᾶς Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Διαβάστε τη συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου