Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Δημιουργία Μονής στα Νησιά Φίτζι


Του Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας Αμφιλοχίου
Παρά τις πολλές δυσκολίες και αγωνίες που παρουσιάζει η εξωτερική ιεραποστολή, σε όποιο μέρος της γης και αν δημιουργείται, έχει όμως και ξεχωριστές ευλογίες και χάρες.
Μια τέτοια ξεχωριστή ευλογία τον τελευταίο καιρό μάς αξίωσε η χάρη της Παναγίας να αποκτήσουμε με ένα ωραίο Μοναστήρι αφιερωμένο στο Όνομά Της, το οποίο θα εορτάζει στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Κοιμήσεώς Της. Είναι κτισμένο σε μια πανοραμική θέση με την εναλλαγή του πρασίνου στις πεδιάδες και του γαλάζιου της απέραντης ωκεάνιας θάλασσας να ξεκουράζουν το νου, ενώ η θωπεία του δροσερού πεντακάθαρου αέρα δροσίζει το πρόσωπο και γαληνεύει την ψυχή.
Διαβάστε τη συνέχεια

Δήλωση Μητροπολίτου Γερμανίας για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό

Άπό την επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας διαβάζουμε την δήλωση του Μητροπολίτου Γερμανίας Αυγουστίνου, σχετικά με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία: 
 φορμ τς φανατικς ρητορεες κα τς κραες νέργειες, πο ντιστοίχως κούγονται κα λαμβάνουν χώρα ντς κα κτς λλάδος, κφράζω τ βαθιά μου θλίψη κα νησυχία.
 ρθόδοξη κκλησία καταδικάζει περίφραστα τν ξενοφοβία κα τ ρατσισμ π που κι ν προέρχονται.σοι προπαγανδίζουν τέτοιες δέες, διαμετρικς ντίθετες πρς τ πνεμα κα τν οσία το Εαγγελίου, καδρον ναλόγως, θέτουν αυτος κτς κκλησίας."

Το μέγα μήνυμα του εψηφισμένου Μητροπολίτου Κυδωνιών Αθηναγόρου



Διαβάστε και δείτε φωτογραφίες στο "Φως Φαναρίου", στο φωτορεπορτάζ του Νικολάου Μαγγίνα, από το μέγα μήνυμα του εψηφισμένου Μητροπολίτου Κυδωνιών Αθηναγόρου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Χειροθεσία Μοναχών στην Μητρόπολη Ρόδου

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στην ιερά Μονή Υψενής, ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος προέβη στην Χειροθεσία (ρασοφορία) δύο νέων μοναχών.
Δείτε την σχετική είδηση και φωτογραφικό υλικό, πατώντας εδώ

Τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα από την Μητόπολη Εδέσσης

Η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο έναν καινούριο ψηφιακό δίσκο (CD) με τον τίτλο «ΗΡΩΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ».
Η πρωτότυπη και επίκαιρη αυτή εργασία περιλαμβάνει τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα, τα οποία μετά από πολυετή έρευνα κατέγραψε, ενορχήστρωσε και ηχογράφησε με την ορχήστρα χάλκινων «Οι Μακεδόνες» -μετέχοντας στα περισσότερα και ως τραγουδιστής- ο εκπαιδευτικός και
μουσικός κ. Απόστολος Τσέρνος.

Διαβάστε τη συνέχεια

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ο ιερομάρτυς Ζηνόβιος και η αδελφή του Ζηνοβία

Του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Δορμπαράκη

«Οι άγιοι ζούσαν επί της βασιλείας του Διοκλητιανού και ήταν τέκνα ευσεβών γονέων. Και ο μεν Ζηνόβιος συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του ηγεμόνα. Καθώς λοιπόν ανακρινόταν, παρουσιάστηκε από μόνη της και η αδελφή του Ζηνοβία. Κτυπώνται λοιπόν κα οι δύο και ρίχνονται σε λέβητα πίσσας. Διατηρήθηκαν όμως με τη χάρη του Χριστού αβλαβείς, οπότε και δέχονται τον διά ξίφους θάνατο».

Διαβάστε το κείμενο στο "Ακολουθείν

Φωτορεπορτάζ από την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Κυδωνιών



Δείτε στο "Φως Φαναρίου", φωτορεπορτάζ του Νικολάου Μαγγίνα, από την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Κυδωνιών Αθηναγόρου, σήμερα, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Νέος Μητροπολίτης Κυδωνιών

Προ ολίγης ώρας, η Αγία και η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην πρώτη σημερινή Συνεδρία της, εξέλεξε ως νέο Μητροπολίτη Κυδωνιών τον Πανοσιολογιώτατο Μέγα Αρχιμανδρίτη κ. Αθηναγόρα Χρυσάνη.

Ιερώνυμος: Παιδάκι έκλεβε κεριά... γιατί δεν είχε ρεύμα

«Ποιος είναι ο αμαρτωλός; Το παιδί που κλέβει ή εμείς που το φέραμε σ' αυτή τη θέση;», αναρωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ....

Διαβάστε το κείμενο

Η μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στην Ι. Μητρόπολη Ρεθύμνης


Δείτε φωτογραφίες και διαβάστε για τον εορτασμό των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, από Ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη, πατώντας εδώ.

Εκλογές Πατριάρχου στην Κοπτική Εκκλησία

Διαβάστε το ενδιαφέρον κείμενο του Αρχιμ. Μελετίου Κούμανη, Ηγουμένου της Πατριαρχικής Μονής του Αγ. Σάββα Αλεξανδρείας, για τον τρόπο εκλογής του νέου Πατριάρχου των Κοπτών. Ίσως χρειάζεται να δούμε πως κάποια "πράγματα" αφήνονται όντως στην πρόνοια του Θεού...

Διαβάστε το κείμενο από την "Ρομφαία"

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αγία Αναστασία η Ρωμαία.(29 Οκτωβρίου)


Σήμερα είναι η γιορτή της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας. Θα θέλαμε να γράψουμε δυό λόγια για την σχετικά άγνωστή αυτή Aγία της εκκλησίας μας, και είμαι σίγουρος, ότι θα μπεί και στην δικιά σας καρδιά, όταν μάθετε τι ζήτησε από Τον Κύριο, τελειώνοντας την ζωή της.
Ότι διαβάσετε, είναι παρμένα από το συναξάρι της Αγίας που εκδίδει η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Ορους, το οποίο ήδη μετράει πέντε εκδόσεις, από το1992.Πρίν μπούμε στον βίο της, σας μεταφέρω μερικά λόγια του ηγουμένου π. Γεωργίου (Καψάνη) ο οποίος προλογίζει το συναξάρι....


Διαβάστε τη συνέχεια 

Διαβάστε, επίσης, για σύγχρονα θαύματα της Αγίας, πατώντας εδώ

Η αξία του "δόξα σοι ο Θεός"

Από τον πρόσφατο ΣΤ΄ τόμο των λόγων του πατρός Παϊσίου, διαβάζουμε το εξής κομμάτι: 

Το "δόξα σοι ο Θεός" να μη λείπη ποτέ από τα χείλη σας. Εγώ, όταν πονάω, το "δόξα σοι ο Θεός" έχω για χάπι του πόνου· τίποτε άλλο δεν με πιάνει. Το "δόξα σοι ο Θεός" είναι ανώτερο και από το "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με". Έλεγε ο Παπα-Τύχων: Το "Κύριε ελέησον" έχει εκατό δραχμές, το "δόξα σοι ο Θεός" έχει χίλιες δραχμές· είναι δηλαδή πολύ πιο ακριβό". Ήθελε να πη ότι ο άνθρωπος ζητάει το έλεος του Θεού από ανάγκη, ενώ δοξολογεί τον Θεό από φιλότιμο, και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Συνιστούσε μάλιστα να λέμε το "δόξα σοι ο Θεός", όχι μόνον όταν είμαστε καλά, αλλά και όταν περνάμε δοκιμασίες, γιατί και τις δοκιμασίες τις επιτρέπει ο Θεός για φάρμακα της ψυχής.


Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι ΣΤ΄, Περί Προσευχής, έκδοση Ιερόν Ησυχαστήριον Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος", Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2012, σσ. 235-236.

Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις των Κ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος



Εκ της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος

Με την Χάρη του Θεού ολοκληρώθηκαν, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 οι φετινές Εκδηλώσεις των Κ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ στην Πόλη της Χαλκίδος, τις οποίες διοργάνωσε ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με την ευκαιρία της ετησίου Πανηγύρεώς του.
Οι Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την Ιερά Αγρυπνία, που τελέσθηκε το βράδυ του Σαββάτου 27 προς 28 Οκτωβρίου 2012 και με την Πρωϊνή Θεία Λειτουργία της Κυριακής 28ης Οκτωβρίου 2012, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό.

Διαβάστε το κείμενο και δείτε φωτογραφίες, πατώντας εδώ

Καστορίας Σεραφείμ : "Προδωμένος από τους ισχυρούς της γης ο λαός μας" (Εγκύκλιος 28ης Οκτωβρίου 2012)

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, 
εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας

Η εορτή, αδελφοί μου, της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως μας την παρουσιάζουν τα κείμενα των Ιερών Συναξαριστών, επιτελείται σε ανάμνηση της οπτασίας που είδε ο Όσιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός την ώρα που ετελείτο Αγρυπνία στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη:
«Αφοσιωμένος ο Άγιος στην προσευχή, ύψωσε τα μάτια του προς τον ουρανό και είδε την Υπεραγία Θεοτόκο να στέκεται..
στην πύλη του νάρθηκα δορυφορούμενη από μία φοβερή παράταξη Αγίων Αγγέλων ... τον Τίμιο Πρόδρομο και τον Ιωάννη τον Θεολόγο. Όταν έφθασε στη μέση του Ναού, όπου βρισκόταν ο άμβωνας, έκλινε τα γόνατα και για ώρα πολλή προσευχόταν υπέρ της σωτηρίας του κόσμου, έπειτα μπήκε στο Ιερό Βήμα και άνοιξε την Αγία Σορό (=το κιβώτιο) που φυλασσόταν το Ιερό Μαφόριό της, και όρθια μπροστά στα βημόθυρα το άπλωσε πάνω από το εκκλησίασμα ... φαινόταν τόσο μεγάλο, ώστε να σκεπάζει όλο τον λαό. ... ο λαός συνέχιζε τη Αγρυπνία χωρίς να αντιληφθεί το γεγονός. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η Θεοτόκος άρχισε να ανέρχεται προς τον ουρανό, περιβεβλημένη απαστράπτον φως και έγινε άφαντη ».
Διαβάστε την εγκύκλιο

"Να τοποθετηθεί τώρα εν Συνόδω η Εκκλησία"


Του Νίκου Παπαχρήστου, από το amen.gr 

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση και αμηχανία σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακροδεξιάς. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως από την πρώτη στιγμή που συνέβησαν τα εκτεταμένα επεισόδια σε πανηγύρι στη Ραφήνα – όπου στοχοποιήθηκαν μετανάστες μικροπωλητές – θα υπήρχε μια κάποια αντίδραση, τελικά κυριάρχησε μια εκκωφαντική σιωπή. Κάποιοι δεν είδαν, άλλοι δεν άκουσαν και όλοι δεν μίλησαν. Μέχρι που την σιωπή έσπασε ο κρυστάλλινος λόγος του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου ο οποίος δεν δίστασε να τοποθετηθεί με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο. Και ο λόγος του, αληθινός, ευαγγελικός, γεμάτος νόημα και μηνύματα, ξάφνιασε ευχάριστα πολλούς και ενόχλησε κάποιους. 

Διαβάστε το κείμενο

Νέα Μοναχή στη Μονή Ταξιαρχών Πηλίου

Την Ρασοφορία της νέας Μοναχής Αναστασίας τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου (28/10), παρουσία πλήθους πιστών που συνέρρευσαν για να συμμετάσχουν στη χαρά του Μοναστηριού, την οποία ο κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε «αναστάσιμη».

Διαβάστε το κείμενο και δείτε φωτογραφίες, πατώντας εδώ

O Πατριάρχης Αλεξανδρείας εγκαινίασε το μεγαλύτερο ορθόδοξο σχολείο της Αφρικής


Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Την 27η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρο και τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Κατάγκας κ.Μελέτιο, ετέλεσε στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, τα εγκαίνια του σχολείου «Άγιος Μάρκος», το οποίο ανηγέρθη δαπάναις της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσα και αποτελεί το μεγαλύτερο ορθόδοξο σχολικό συγκρότημα της Αφρικής.

Διαβάστε το ανακοινωθέν και δείτε φωτογραφίες, πατώντας εδώ


Σιατίστης Παύλος: «Δεν μπορείς να δηλώνεις Έλληνας και να πρεσβεύεις το Ναζισμό»

Από το περιοδικό "Κ" της Καθημερινής. Της Κατερίνας Μπακογιάννη


O ιεράρχης που προκάλεσε αίσθηση με τη δημόσια τοποθέτηση του εναντίον της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να δεχτεί, όπως λέει, ακόμη και απειλές νια τη σωματική του ακεραιότητα, μιλάει έξω από τα δόντια.

Κάντε κλικ στις εικόνες.




Ο Διαιτητής ποδοσφαίρου που έγινε ιερεύς

Αφιέρωμα στον γνωστό διαιτητή ποδοσφαίρου Ναούμ Σταύρου, είχε η εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία, ο οποίος έγινε ιερεύς.

Κάντε κλικ στις εικόνες.



Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Πώς κατακτάται η σοβαρότητα

Tου Χρηστου Γιανναρα, από την Καθημερινή

Mε την ψυχραιμία κάποιας απόστασης από τον δημοσιογραφικό σάλαγο, οι παιδαριωδίες που εκτυλίχθηκαν έξω από θέατρο της Aθήνας, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, με αφορμή έργο του Terrens Mc Nally, βεβαιώνουν απαγοητευτικές εκτιμήσεις για τη σοβαρότητά μας των βυθισμένων σε απόγνωση Eλληνωνύμων σήμερα.

Διαβάστε το κείμενο

Σε αναζήτηση ελπίδας

Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Το πιο ανησυχητικό είναι η αύξηση των αυτοκτονιών συμπατριωτών μας. Αξιολύπητο και αξιοθρήνητο γεγονός. Άνθρωποι δίχως βαθύ νόημα βίου, υψηλό στόχο, σύνδεση με τον Θεό, αδυνατούν να υπομείνουν τα μεγάλα προβλήματα, να τα αντιμετωπίσουν και να τα λύσουν. Το εσωτερικό κενό αδυνατεί να αντέξει κάθε έκτακτο και πρόσθετο βάρος. Οι διαλαλούντες την αποκοπή τους από το ιερό παρελθόν και θεωρούντες απελευθέρωση κατευθύνθηκαν σε ψυχική πείνα και δίψα.

Διαβάστε το κείμενο

Κριτική έκδοση των "Ασκητικών" του Αββά Ισαάκ του Σύρου


Η Ιερά Μονή Ιβήρων και ο βέλγος φιλόλογος Μάρκελλος Πιράρ μας προσφέρουν, για πρώτη φορά, κριτική έκδοση των "Λόγων Ασκητικών", του αββά Ισαάκ του Σύρου. Παραθέτουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου της έκδοσης:
Ἀββᾶ Ἰσαὰκ τοῦ Σύρου,Λόγοι Ἀσκητικοί. Κριτικὴ ἔκδοσι Μάρκελλου Πιράρ. Ἔκδοσι Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων Σχῆμα 16×24 ἑκ. Σελίδες 888. Πανόδετο. Λιανικὴ τιμὴ 120.00 €.
Ἡ ἑλληνικὴ μετάφραση, ἀπὸ τὴ συριακὴ γλώσσα, τῆς συλλογῆς τῶν Ἀσκητικῶν Λόγων τοῦ Ἀββᾶ Ἰσαὰκ τοῦ Σύρου ἐκπονήθηκε τὸν 9ο αἰώνα στὴ μονὴ τοῦ Ἁγίου Σάββα ἀπὸ τοὺς μοναχοὺς Ἀβράμιο καὶ Πατρίκιο. Κυκλοφόρησε εὐρύτατα στοὺς μοναστικοὺς κυρίως κύκλους καὶ ἐπηρέασε καίρια τὴ νηπτικὴ παράδοση τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ συλλογὴ διασώζεται σὲ πλῆθος χειρόγραφων κωδίκων, μὲ ἀρκετὲς διαφορὲς μεταξύ τους. Τὸ 1770 ἐκδόθηκε σὲ βιβλίο ἀπὸ τὸν Νικηφόρο Θεοτόκη μὲ βάση δύο κώδικες. Τὸ κείμενο τοῦ Θεοτόκη ἐπανεκδόθηκε τὸ 1895 ἀπὸ τὸν Ἰωακεὶμ Σπετσιέρη καὶ τὸ 1871 σὲ δημώδη γλώσσα ἀπὸ τὸν Καλλίνικο Παντοκρατορινό. Ἀπὸ αὐτὲς τὶς ἐκδόσεις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τὸν λόγο τοῦ Ἀββᾶ Ἰσαάκ. Ἡ Ἱερὰ Μονὴ Ἰβήρων ἀνέθεσε στὸν φιλόλογο Μάρκελλο Πιρὰρ νὰ ἐκπονήσει μία κριτικὴ ἔκδοση αὐτῶν τῶν Λόγων, μὲ βάση τὴ σύνολη ἑλληνικὴ χειρόγραφη παράδοση, ὥστε νὰ πραγματοποιηθεῖ μία ἔκδοση μὲ στερεότυπο κείμενο, πλησιέστερο, ὅσο εἶναι δυνατόν, στὸ κείμενο τῶν δύο πρώτων μεταφραστῶν. Ἀνέθεσε ἐπίσης στὶς Ἐκδόσεις Δόμος νὰ ἐπιμεληθοῦν αὐτὴ τὴν ἔκδοση. Γιὰ πρώτη λοιπὸν φορὰ ἐκδίδονται οἱἈσκητικοὶ Λόγοι τοῦ Ἀββᾶ Ἰσαὰκ τοῦ Σύρου μὲ τὴ μορφὴ κριτικῆς ἐκδόσεως. Αὐτὸ σημαίνει ὅτι τὸ κείμενο τῶνΛόγων ὑποστηρίζεται ἀπὸ κριτικὸ ὑπόμνημα στὸ ὁποῖο καταγράφονται οἱ διαφορετικὲς γραφὲς ποὺ ὑπάρχουν στοὺς χειρόγραφους κώδικες. Ἐπίσης παρατίθεται ὑπόμνημα ποὺ καταγράφει ἀναγωγὲς στὶς συριακὲς πηγὲς τῶν Λόγων, καθὼς καὶ ὑπόμνημα (testimonia) μὲ παραπομπὲς λέξεων ἢ φράσεων σὲ πηγὲς ἐκκλησιαστικῆς καὶ θύραθεν γραμματείας. Ἡ ἔκδοση περιλαμβάνει ἐκτενὴ εἰσαγωγὴ στὴν ὁποία περιέχονται: α) Βίος τοῦ ἀββᾶ Ἰσαάκ, β) Πηγὲς τοῦ ἔργου καὶ θεολογία τῶν πηγῶν, γ) Περὶ τοῦ συριακοῦ πρωτοτύπου, τῶν ἀρχαίων μεταφράσεων καὶ τῆς γλώσσας τῆς ἑλληνικῆς μετάφρασης, δ) Ἱστορία τοῦ ἑλληνικοῦ κειμένου μὲ περιγραφὴ τῶν χειρόγραφων κωδίκων, ε) Τὶς ἐκδοτικὲς ἀρχὲς τῆς ἔκδοσης. Σὲ Παράρτημα παρατίθενται πέντε κείμενα φερόμενα ὡς τοῦ ἀββᾶ Ἰσαάκ, ποὺ ἔχουν παρεισφρήσει σὲ μερικοὺς κώδικες.

Διαβάστε, επίσης, το άρθρο με τίτλο "Λαμπρό επίτευγμα", με τα σχόλια του Σπύρου Γιανναρά, για την έκδοση αυτή, στην εφημερίδα "Καθημερινή"  της 2ας Ιουνίου του 2012

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ´ ΛΟΥΚΑ (Τῆς ῾Αγίας Σκέπης τῆς ῾Υπεραγίας Θεοτόκου)

Του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Δορμπαράκη

Εἶχε μέν οὖν καί ἡ πρώτη σκηνή δικαιώματα λατρείας τό τε ῞Αγιον κοσμικόν᾽ (῾Εβρ. 9, 1)


α. ῾Η μετάθεση τῆς ἑορτῆς τῆς ῾Αγίας Σκέπης τῆς Θεοτόκου (κατόπιν ἀποφάσεως τῆς ῾Ιερᾶς Συνόδου τῆς ᾽Εκκλησίας μας ἤδη ἀπό τό 1952)  ἀπό τήν 1η ᾽Οκτωβρίου πού κανονικά ἑορτάζεται  στίς 28 ᾽Οκτωβρίου λόγω τῆς ἐθνικῆς μας ἑορτῆς - ἀπόφαση δηλαδή πού ἤθελε νά τονίσει ὅτι ἡ ῾Υπέρμαχος Στρατηγός τοῦ ῎Εθνους μας πού ἔσκεπε τόν Στρατό μας κατά τά συμβάντα τοῦ 1940 ἦταν ἡ Παναγία Μητέρα τοῦ Κυρίου μας - ἀποτελεῖ τήν αἰτία τῆς ἐπιλογῆς σήμερα τοῦ ἀποστολικοῦ ἀναγνώσματος ἀπό τήν πρός ῾Εβραίους ἐπιστολή: πρόκειται γιά ἀπόσπασμα πού ἀναφέρεται στή Σκηνή τοῦ Μαρτυρίου τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, ἀλλά παραπέμπει στή Θεοτόκο μέ βάση τήν τυπολογική ἑρμηνεία τῆς ῾Αγίας Γραφῆς, σύμφωνα μέ τήν ὁποία τά πρόσωπα καί τά γεγονότα τῆς Γραφῆς ἀποτελοῦν προεικονίσεις, δηλαδή προφητεῖες χωρίς λόγια, προσώπων και γεγονότων τῆς Καινῆς Διαθήκης.

Διαβάστε το κείμενο στο "Ακολουθείν

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είμαστε θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας

"Οι Έλληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο, νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος" .
Διαβάστε τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο skai.gr

Για τον Χαρίλαο Φλωράκη...

Διαβάστε το κείμενο του Σάββα Ιακωβίδη για τον Χαρίλαο Φλωράκη. Άγνωστε πτυχές της ζωής του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ...
Πατήστε εδώ

28η Οκτωβρίου 2012: Κυριακή Ζ΄ Λουκά



Κυριακή: Ζ΄ ΛΟΥΚΑ.

Ἑορτή τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου. 
Τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Τερεντίου καί Εὐνίκης καί τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Στεφάνου τοῦ Σαββαΐτου. 
Τῶν ἐν Ἁγίοις Πατέρων ἡμῶν Ἀρσενίου καί Ἀθανασίου, Πατριαρχῶν Κωνσταντινουπόλεως, τοῦ ἐξ Ἀνδρούσης Μεσσηνίας. 
Ἀγγελῆ, Μανουήλ, Γεωργίου καί Νικολάου τῶν νεομαρτύρων, τῶν ἐν Ρεθύμνῃ μαρτυρησάντων. 
Τοῦ Ἁγίου Ροστισλάβου,  Μεγάλου Φωτιστοῦ Δουκός τῆς Μοραβίας.

Ἦχος δ΄ – Ἑωθινόν Ι΄

Ἀπόστολος: Κυριακῆς κα΄ ἑβδομάδος Ἐπιστολῶν·«Εἰδότες ὅτι οὐ δικαιοῦται ἄνθρωπος...» (Γαλ. β΄ 16-20), ή, όπου τελείται η μνήμη της Αγίας Σκέπης, Τῆς Θεοτόκου· «Εἶχεν ἡ πρώτη σκηνή...» (Ἑβρ. θ΄ 1-7). ζήτει τοῦτο τῇ 21ῃ Νοεμβρίου.

Εὐαγγέλιον: Κυριακῆς ζ΄ Ἑβδομάδος Λουκᾶ· «Ἄνθρωπός τις προσ­ῆλθε τῷ Ἰησοῦ...»(Λουκ. η΄ 41-56).
               


Δείτε το Τυπικό από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δείτε το Τυπικό σύμφωνα με την Μοναχική Διάταξη

Δείτε ολόκληρη την ακολουθία του Όρθρου και της Θ. Λειτουργίας

Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου το "Άξιον Εστί" στη Θεσσαλονίκη

Παρατείνεται μέχρι το Σάββατο 3 Νοεμβρίου η παραμονή της ιεράς εικόνος του "Άξιον Εστί" στη Θεσσαλονίκη. Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Προσκυνήματος αναφέρονται τα εξής: 
"Επειδή το πλήθος των προσκυνητών της ιεράς Εικόνος της Παναγίας ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ καθημερινώς αυξάνεται εν όψει της επανόδου της στο ΆγιονΌρος, η Επιτροπή  του προσκυνήματος απεφάσισε την παράταση της παραμονής της στον ιερό Ναό του αγίου Δημητρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2012, με ώρα αναχωρήσεώς της την 11η πρωινή."

νέο τεύχος του περιοδικού "Εξωτερική Ιεραποστολή"

Διαβάστε on line το τεύχος Σεπτεμβρίου του ενδιαφέροντος περιοδικού "Εξωτερική Ιεραποστολή". Ενδεικτικό το περιεχόμενο και οι φωτογραφίες για το τεράστιο έργο της Εκκλησίας μας στο χώρο αυτό.
Πατήστε εδώ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ο Άγιος Μάρτυς Νέστωρ

Του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Δορμπαράκη

Ο άγιος Νέστωρ ήταν πολύ νέος και ωραίος άνδρας, γνωστός στον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Την εποχή του βασιλιά Μαξιμιανού κι ενώ αυτός είχε συλλάβει τον άγιο Δημήτριο και τον είχε κλείσει φυλακή, έτρεξε στον τόπο της φυλακής του κι έπεσε στα πόδια του: «Δούλε του Θεού, είπε, θέλω να μονομαχήσω με τον Λυαίο, και ευχήσου για μένα στο όνομα του Χριστού».

Διαβάστε το κείμενο στο "Ακολουθείν

Γερμανίας Αυγουστίνος: "Η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα την ξενοφοβία και το ρατσισμό"

Άλλος ένας ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, τονίζει σε δήλωσή του ότι "η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα την ξενοφοβία και τον ρατσισμό".
Διαβάστε την δήλωση στο "amen.gr"



Δημητριάδος Ιγνατίος: "Ρατσισμός: ο απόλυτος εθνικός κίνδυνος"

Διαβάστε το κείμενο του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου, με τίτλο: "Ρατσισμός: ο απόλυτος εθνικός κίνδυνος", από την εφημερίδα "Επενδυτής"

Κάντε κλικ στην εικόνα.

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: "Απειλή για την κοινωνία το σύνδρομο της Βαϊμάρης "

Διαβάστε την συνέντευξη του Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, στην εφημερίδα "Έθνος".

Κάντε κλικ στην εικόνα

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη και στην ιστοσελίδα της εφημερίδος, πατώντας εδώ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την "Χρυσή Αυγή"

Διαβάστε το ρεποράζ της εφημερίδος "Επενδυτής".
Κάντε κλικ στις εικόνες.

 

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σιάτιστα





Διαβάστε και δείτε φωτογραφίες από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα το πρωί στη Σιάτιστα, από το "Φως Φαναρίου", την "Ρομφαία" και το "amen.gr"

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος ο Μυροβλήτης και Θαυματουργός

Του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Δορμπαράκη

Ο άγιος Δημήτριος έζησε επί των βασιλέων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Καταγόταν από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ήταν ευσεβής χριστιανός ήδη από τους γονείς του και διδάσκαλος της πίστεως στον Χριστό. Όταν ήλθε ο Μαξιμιανός στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη ο άγιος ως πολύ γνωστός για την ευσέβειά του χριστιανός.
Διαβάστε το κείμενο στο "Ακολουθείν"