Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ο ιερός Χρυσόστομος για τον διάλογο με τους αιρετικούς

Επισήμανση του π. Σωφρονίου Γκουτζίνη 
(Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Ξάνθης)

Πολύς λόγος και πολύς θόρυβος γίνεται διαρκώς για τους διαθρησκειακούς και διαχριστιανικούς διαλόγους,τους οποίους πολλοί άνθρωποι με ζήλο ο οποίος όμως είναι συχνά "ου κατ'επίγνωσιν" θεωρούν "προδοσία της πίστεως". 

Ας ακούσουμε τι μας συμβουλεύει σχετικά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο έργο του "Προς ανομοίους περι του ακαταλήπτου του Θεού" (PG 48,718): 

"Σας παρακαλώ όλους να προσπαθείτε όσο μπορείτε να επαναφέρετε στην ορθή πίστη τους αιρετικούς, συζητώντας μαζί τους με ευγένεια και επιείκια, όπως ακριβώς θα συζητούσατε μ'εκείνους που είναι τρελοί και κάνουν ανοησίες. Και πράγματι η αιρετική τους διδασκαλία είναι αποτέλεσμα ανόητης ενέργειας και ο εγωϊσμός τους πολύ μεγάλος. Όμως τα τραύματα εκείνα που προκαλούν φλεγμονή, δε δέχονται νἀκουμπήσει χέρι επάνω τους ούτε υποφέρουν άγγιγμα πιό σκληρό.Για το λόγο αυτό οι συνετοίγιατροί καθαρίζουν ελαφρά τις πληγές αυτές με μαλακό σφουγγάρι. Επειδή λοιπόν μέσα στην ψυχή των αιρετικών υπάρχει φλεγμονή, αφού τους καταβρέξουμε με όλα όσα έχουμε πεί, παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο με μαλακό σφουγγάρι γλυκό και πόσιμο νερό, ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το ψυχικό τους πρήξιμο και ολόκληρο το εξόγκωμα του εγωϊσμού τους. Και αν υβρίζουν και αν κλωτσούν και αν φτύνουν και κάνουν οτιδήποτε, να μην εγκαταλείπεις αγαπητέ το έργο της θεραπείας. Όσοι βέβαια θεραπεύουν άνθρωπο παράφρονα, θα υπομένουν οπωσδήποτε πολλά τέτοια. Ωστόσο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, αλλά γι' αυτά τα ίδια ακριβώς τα πράγματα πρέπει να συμπονούν πάρα πολύ και να δακρύζουν για τους ανθρώπους αυτούς, επειδή τέτοιο είναι το είδος της αρρώστιας τους. Αυτά τα λέω στους πιό δυνατούς στην πίστη,για τους οποίους δεν υπάρχει κανένας κίδνυνος να επηρεαστούν και να βλαφτούν απο τη συναναστροφή τους με τους αιρετικούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου