Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Καστορίας προς κληρικούς : "Βρείτε διακριτικά τους ανθρώπους που υποφέρουν"


Εκ της Μητροπόλεως Καστορίας


Εγκύκλιο προς τους Ιερείς της Μητροπόλεώς μας, έστειλε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Σεραφείμ, καλώντας τον κλήρο της ακριτικής μας Επαρχίας σε πνευματικό συναγερμό, αφού η Πατρίδα μας δοκιμάζεται και διέρχεται μια αληθινή τραγωδία, αλλά και ο λαός μας βρίσκεται ταπεινωμένος και προδομένος από όλους τους δήθεν φίλους του, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Επίσκοπός μας.
Εγκύκλιος υπ' αριθμ. 294
Προς τους Αιδεσιμωτάτους Πρεσβυτέρους
της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Αγαπητοί μου πατέρες,
Όπως κάλλιστα γνωρίζετε,
η πατρίδα μας, ο τόπος μας, διέρχεται μία αληθινή τραγωδία. Η πνευματική κατ’ αρχήν κρίση, που έπληξε όλους μας εδώ και αρκετά χρόνια, και που οδήγησε στην εκκοσμίκευση (απεμπόληση των θείων αληθειών και πολλά άλλα), έγινε εν συνεχεία οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν τη δυνατό-τητα να ζήσουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.
Καί, ενώ ο λαός μας, σε άλλες περιστάσεις και σε αγώνες της πατρίδος μας, έδειξε τον ηρωισμό του και την ανδρεία του και δεν ταπει-νώθηκε, τώρα βρίσκεται ταπεινωμένος και προδομένος από όλους τους δήθεν φίλους μας.
Η Εκκλησία μας, όπως πάντοτε, έτσι και τώρα τις δύσκολες αυτές ώρες, κάνει και πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Αν πάντοτε ήταν η ώρα της, ιδιαιτέρως όμως:
 Σήμερα είναι η ώρα της Εκκλησίας!
Γι’ αυτό, όπως και γραπτά και προφορικά σας έχω πει, έτσι και με την παρούσα επιστολή μου, σας καλώ σε έναν πνευματικό συναγερμό, με μοναδικό σκοπό τη βοήθεια του συνανθρώπου μας.
Α) Συναγερμός προσευχής. Αγκαλιάστε τους ανθρώπους με την προσευχή σας. Τελείτε ανελλιπώς τη Θεία Λειτουργία. Τελέσετε μικρές Αγρυπνίες, Παρακλήσεις, το Μυστήριο του Ευχελαίου, προσευχηθείτε, αγκαλιάστε τον κάθε άνθρωπο με την προσευχή σας.
Προσευχηθείτε «εν αυχένος και γονάτων κλίσεσιν» «υπέρ των ιδίων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων», για να απο-σπάσουμε το έλεος και τους οικτιρμούς του Θεού, σύμφωνα με το λόγο του Προφήτου «ταχύ προκαταλαβέτωσαν ημάς οι οικτιρμοί σου, Κύριε».

Διαβάστε τη συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου